Gratis verzending vanaf €80,- Veilig online kopen Persoonlijk advies

FAQ; veel gestelde vragen

Wil je graag gaan dragen, maar weet je niet waar te beginnen? Heb je geen idee wat voor draagsysteem het beste bij jullie past? Zou je graag meerdere draagzakken eerst willen uitproberen?

Of ben je onzeker bij het knopen, ben je bang je kindje te laten vallen, of heb je nog nooit een draagdoek geknoopt en durf je niet alleen te beginnen?

In dat geval is het wellicht handig een draagconsult te boeken. Een draagconsult is een investering voor jaren; je maakt kennis met diverse draagmogelijkheden en leert veilig, correct en op een fijne manier dragen.

Vooraf wordt via email of telefoon besproken wat je wensen zijn en wordt er afgesproken waar het consult zich op zal richten. Wil je kennis maken met de verschillende draagsystemen en het dragen in het algemeen? Wil je specifiek draagzakken passen? Of wil je een knoop aangeleerd krijgen?

Tijdens het consult zal er eerst geoefend worden met een draagpop; een speciale pop voor dit doel met een gewicht van ca 3 a 3,5 kg. Zodra je vertrouwen hebt in de handelingen, gaan we – indien aanwezig – met je kindje oefenen.

Je mag verwachten dat je aan het einde van het consult je eigen kindje veilig en vol vertrouwen in een goed passende draagzak of draagdoek kunt dragen.

Om goed, veilig en verantwoord te leren knopen, adviseren wij je een draagconsult te volgen. Er zijn veel filmpjes te vinden op bijvoorbeeld YouTube, maar houd in gedachten dat het overgrote deel hiervan niet de juiste knoopwijze(n) toont.

Onderstaande tabel geeft een aantal gangbare knopen weer. De maten die vermeld staan bij de knoop, worden geadviseerd voor vrouwen tot en met maat 42.

Indien je een grotere kledingmaat hebt, adviseren we een doek een maat groter te nemen.

Maattabel

De maat draagdoek die je nodig hebt is afhankelijk van je kledingmaat en de knoopwijze die je wilt doen. In deze tabel staat een overzicht van diverse knopen met de lengte/maat doek die je daarvoor nodig hebt.

Maattabel

Bij warmte is het fijn om een wat dunnere, of luchtige geweven draagdoek te hebben, of een geweven draagdoek met linnenblend.

Een draagzak is een voorgevormde ergonomische drager die makkelijk in gebruik is. Een draagzak heeft klikgespen, of lange banden die je makkelijk kunt knopen.

Het voordeel van een draagzak is dat deze snel en handig in gebruik is.

De beste manier om een draagdoek goed, verantwoord en veilig te gebruiken is een draagconsult. Via Ooiebeest kun je draagconsulten boeken bij een consulent in je eigen omgeving (Friesland e.o.).

Je kunt je draagdoek of draagzak zien als een laag kleding. Houdt hier dus rekening mee bij het kleden van je kindje. Ga je buiten dragen en is het wat frisser? De voorkeur heeft een draagcover of een draagjas die om jullie samen heen gaat. Draag je liever over je jas? Zorg dan dan het hoofdje en de beentjes en voetjes van je kindje goed beschermd zijn tegen wind, kou, regen en/of zon.

Goed om te weten: geweven draagdoeken en draagzakken met een rugpand van doekenstof (geweven katoen of een blend) ademen beter dan draagzakken van canvas of kunststof materiaal.

Een overzicht hierbij- algemeen advies:

Wat trek je je kindje aan in de draagdoek?

Rond het vriespunt: jasje aan + sjaal + half onder je jas

Boven de 5 graden: jasje aan + sjaal + muts op

Boven de 10 graden: dun jasje of vestje

Boven de 15 graden: normale kleertjes

Boven de 20 graden: luchtige kleertjes

Boven de 25 graden: alleen een rompertje

Boven de 30 graden: niet meer in de draagdoek

Een draagdoek kun je gebruiken vanaf geboorte. Hierbij heb je de keuze voor een rekbare draagdoek of een geweven draagdoek. Er zijn ook vele draagzakken die direct vanaf de geboorte (voldragen baby’s) gebruikt kunnen worden. Is je kindje prematuur? Dan adviseren wij voor goede ondersteuning het gebruik van een geweven draagdoek. Neem voor passend advies altijd contact op met een draagconsulent.

Dit is onder meer afhankelijk van het soort draagsysteem dat je gebruikt. Draag je met een rekbare draagdoek, dan zul je relatief snel merken (zodra je kindje echt wat groter wordt) dat het niet meer prettig is. Een rekbare draagdoek gaat ‘hangen’ bij een bepaald aantal kilo’s.

Geweven draagdoeken kunnen veelal tot in de peutertijd gebruikt worden. Afhankelijk van dikte en blend is de ene geweven doek wel prettiger voor een peuter dan de andere.

Draagzakken zijn in vele maten en uitvoeringen verkrijgbaar. De grootste draagzak in het huidige aanbod geeft knie-tot-knie ondersteuning tot wel maat 128!

Al met al is het waarschijnlijk voornamelijk je eigen lichaam die aan zal geven het niet fijn meer te vinden, of simpelweg je kindje die niet meer (zo vaak) gedragen wil worden.

Rekbare draagdoeken zijn vaak rond de 5 meter. Dit is voor nagenoeg iedereen een prima maat.

Geweven draagdoeken zijn in veel maten te krijgen; variërend van 2 meter tot en met 6 meter of zelfs langer! De meest gangbare maten zijn maat 6 (4,6 meter) en 7 (5,2 meter).

Dat is maar net waar je eigen voorkeur ligt! En dat is een kwestie van passen en uitproberen. Met een draagdoek dragen is een mooie ergonomische manier van dragen, mits correct geknoopt.

Zie je het knopen niet zitten en ga je liever voor het gemak van een draagzak? Dan zijn er vele draagzakken – mits ergonomisch! – verkrijgbaar die aan je wensen kunnen voldoen.

De kikkerhouding is een bijnaam voor de spreidhurkhouding; ook wel de ‘M’-houding genoemd. Dit is de houding die kindjes normaliter in de baarmoeder hebben; de beentjes zitten gespreid en gebogen ter hoogte van de heupjes. Mits tijdens het dragen de natuurlijke houding van het kindje gevolgd wordt en er geen bijzondere situatie van toepassing is, is deze spreidhurkhouding de meest optimale houding voor een kindje.

Het is normaliter geen probleem om tijdens een zwangerschap te blijven dragen. Let hierbij vooral goed op de signalen van je eigen lichaam!

Het algemene advies is om onder je jas te dragen. Op die manier draag je je kindje in de meest optimale houding (met een jas ertussen kun je een doek namelijk minder mooi aanspannen en een drager minder goed afstellen). Daarnaast zorgt dragen onder je jas ervoor dat je je kindje goed in de gaten kan houden, onder meer qua temperatuur; je draagt dicht tegen je aan en reguleert daarmee de temperatuur van je kindje. (NB: Een kindje in een ski-jas over je jas in een doek of draagzak dragen kan er goed warm uitzien, en toch onderkoeld raken!) Naast deze twee aspecten kan het ook praktisch zijn om onder je jas te dragen. Stel dat je kindje buiten lekker in slaap is gevallen en je hem of haar binnen vanuit de draagzak of -doek in bed wilt leggen. Op deze manier hoef je je kindje niet al slapend nog een jasje of pak uit te trekken.

Er zijn veel speciale draagcovers en draagjassen te verkrijgen die het mogelijk maken om samen fijn en warm buiten te zijn.

Dat kan heel goed! Er zijn vele goede ergonomische draagzakken te verkrijgen: voorgevormde dragers waarin je je kindje veilig en verantwoord kan dragen. Zowel volledige klik-systemen als (deels) knoopsystemen.

Een ringsling is een doek van ca 2 meter met aan 1 zijde 2 ringen bevestigd. De doek draag je op één schouder, je kindje zit op je (tegenovergestelde) heup. Makkelijk en handig voor kortere stukjes.

Een fijne draagdoek of draagzak is altijd heel persoonlijk. Wat de één als prettig ervaart, kan een ander niet fijn vinden.

Ben je nieuw in het dragen met een doek, kijk dan naast een aantal basiseigenschappen (bijvoorbeeld 100% katoen, maat 6 of 7) vooral ook naar wat je mooi vindt. Koop je een draagdoek die je eigenlijk niet zo mooi vindt omdat het ‘de beste keuze’ zou zijn, dan is de ervaring dat deze vaak in een kast blijft liggen. Dat zou zonde zijn. Belangrijk is vooral het goed leren knopen van een draagdoek. Als je het knopen goed onder de knie hebt, is de blend, het merk, de dikte, etc. minder belangrijk en puur persoonlijke voorkeur.

Bij een draagzak is het fijn om je vòòr aanschaf goed te laten adviseren en vooral ook draagzakken uit te proberen. De een zweert bij een volledig kliksysteem, terwijl een ander het kunnen knopen van banden juist als prettig ervaart. Bij een draagzak is de pasvorm belangrijk, want bij verschillende posturen kan het ene merk net wat beter zitten dan een ander. Daarnaast kun je jezelf afvragen wat je prettig lijkt qua materiaal, vormgeving, mate van verstelbaarheid, etc.

Geweven draagdoeken zijn soms nog wat stug als ze nieuw zijn. Deze doeken moeten echt ‘ingedragen’ worden, zoals dat genoemd wordt.

Een eerste slag maak je al door je doek te wassen/spoelen (nieuw zijn ze niet vies; spoelen op koude stand is voldoende) en te stoomstrijken (algemene info – zie waslabel voor mogelijkheden!). Niet alleen raden wij dit sowieso aan voor het fixeren van de vezels (voor de eerste keer dragen moet je een nieuwe doek even wassen), dit maakt de doek dus ook al een stukje zachter. Verder maak je een doek soepeler door veel te knopen, vingerhaken, of gewoon op de bank leggen en erop te ‘leven’. Deze wrijving maakt het materiaal lekker zacht.

Let op : wol kan deze (extra) wrijving niet hebben! Hierdoor vervilt het.

Elke doek en drager komt met een wasbeschrijving of heeft een waslabel. Let hier goed op.

We adviseren een doek of drager (naast een eerste spoeling) alleen te wassen als hij écht vies is geworden.

Doorgaans wordt dit wel geadviseerd. Dit helpt om de vezels van de doek te laten fixeren en spoelt eventuele restjes verf weg. De eerste keer wassen volstaat meestal met een spoeling (koud) en eventueel (stoom)strijken.

Let op : check een nieuwe draagdoek voor het wassen op weeffouten en/of afwijkingen. Gewassen doeken kunnen niet als nieuw geretourneerd worden!

Een draagzak hoef je niet voor eerste gebruik te wassen, tenzij je dit voor jezelf een prettig idee vindt. Let op: ook voor draagzakken die gewassen zijn geldt dat ze niet als nieuw geretourneerd kunnen worden!

Dit wisselt per merk. Check het waslabel.

Katoenen doeken en doeken met katoen/linnen of katoen/hennep blend kunnen meestal wel een rondje in de droger; ze worden hier zachter van. Dit is echter volledig op eigen risico. Twijfel je, vraag dan eerst na.

Over het algemeen droog je draagdoeken en draagzakken het liefst plat liggend op een droogrek, zodat ze mooi hun vorm behouden.

Een geweven draagdoek kun je doorgaans prima strijken. Check wel even het waslabel!

Contact

Adres:
Wederik 7
8446AA Heerenveen

Tel (ook voor Whatsapp): 0611370519

Email: info@ooiebeest.nl
Top